Cara Nak Buat Keropok Losong

Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi sebati. Assalamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh dan Selamat Sejahtera Semua.


Keropok Lekor Terengganu Malaysian Food Desserts Malaysian Food No Cook Meals

Hari Jumaat operasi ditutup.

. Entri kali ini Afham nak berkongsi berkenaan cara nak buat ker. Kalau nak kisar pakai pengisar boleh juga tapi lebih sedap pakai lesung. Kak Yah ini sudah banyak kali masuk tv kerana boleh dikatakan beliau seorang usahawan wanita yang berjaya.

Tak perlu rebus ya. Cara yang pertama masukkan isi ikan garam gula dan ajinomoto ke dalam mesin pembancuh dan putarkan sehingga larut semua bahan yang di masukkan tadi dalam jangka masa 15 minitSeterusnya cara yang kedua masukkan tepung ubi. Cara Membuat 1.

Bila dah sebati bentuk mengikut saiz kesukaan masing-masing. Keropok apa macam tu kan. Tu tandanya keropok kita dah masak.

Satukan bahan kisar bersama tepung ubi dan tepung gandum. Letakkan sedikit minyak atas pelapik supaya doh tak melekat. Masukkan dalam mangkuk isi ikan dan uli sampai jadi doh.

Kalau nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi Ayu Hidayu ini. CARA PENYEDIAAN KEROPOK BAWANG. Hanya panaskan bahan kisar tadi sehingga suam-suam sahaja.

Masakkan ia sehingga keropok lekor tu terapung di permukaan air. Nak guna food processor pun boleh. Masukkan keropok setelah air mendidih.

Setelah sejuk boleh dipotong. DAN SMS WHATSAPP KE 013-996 7775 013-9695677. Campurkan Tepung Seterusnya pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar.

Boleh angkat dan toskan air. Jangan terlebih letak nanti keropok jadi keras. Kali pertama Min tengok keropok lekor langsung tak rasa nak makan.

Tidak perlu masukkan minyak. Pastikan keropok yang direbus dah timbul baru diangkat dan gaul dengan minyak masak. Keropok lekor sangat terkenal di Pantai Timur semenanjung iaitu Pahang Terengganu dan kelantan.

Tak perlu tambahkan air. Angkat dan toskan airnya. Itu tandanya dah masak.

Gunakan api yang kecil untuk elakkan menjadi hangit. Kisar ikan gaul rebus siap. Kisar semua bahan bertanda.

Bersihkan ikan dan buang tulangnya. Gaulkan isi ikan yang telah dikisar dengan tepung ubi tepung gandum garam ajinomoto dan baking powder. Setiap potongan kecil tadi dibentuk silinder sekali lagi dengan saiz yang lebih kecil sebelum dipotong halus.

Untuk keropok lekor blend isi ikan dengan sedikit air. Siang ikan ambil. Panaskan air hingga mendidih dan rebus keropok lekor hingga masak.

Image via Ayu Hidayu Facebook 3. KURSUS KEROPOK AHMAD BIN ABDULLAH 800111035127 NO 144 JALAN NIBONG STESENDUNGUN TERENGGANU 0199361650 23 APRIL 2014. Tumbuk isi ikan sampai halus guna lesung.

Tabur tepung sagu di bahagian belakang dulang. Masukkan 2 sudu kfc garam rasa sikit dengan hujung lidahkalau dah oksambung tumbuk. Kemudian panaskan kuali dan masukkan bahan kisar.

Sambil-sambil tu bolehlah panaskan air dalam periuk untuk merebus keropok lekor tu nanti. Lokasi kedai pertama sebelah kiri di Losong Haji Su kalau dari Pusat Bandar. Mula-mula kisar isi ikan termenung dengan sedikit air letak air agak-agak boleh kisar.

Cara buat keropok lekor. Panaskan air di dalam periuk. Buat sampai habis uol cara nak masaknya pulak.

Uli sehingga menjadi doh. Lepas tu korang uli tepung menjadi Doh dalam bentuk ketulan silinder besar seberat 500 gram lalu dipotong kecil secara melintang. Sementara tu didihkan air dan masukkan sedikit minyak masak.

Tetapi selepas lihat kawan Min makan berketul-ketul Min pun cuba. Maklumat tentang Tokku Lekor Kampung Losong. Kemudian masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi.

Gaul semua bahan kering. Gaul dengan isi ikan tu sehingga sebati. 20 ke 25 ekor ikan termenung kembung ambil isi 2 cawan tepung ubi 1 cawan tepung gandum Garam serbuk perasa 1 sudu baking powder Cara membuat.

Kisar nasi bawang putih dengan sedikit air. 10 Jalan Losong Feri Kampung Losong Masjid 21000 Kuala Terengganu Terengganu. Masukkan sekali sedikit garam ajinomoto dan air sejuk.

Cara buat keropok lekor ini pun senang saja rupanya. Dalam kepala Min bila sebut keropok ianya dalam bentuk keping-keping. Masukkan 2-3 sudu makan tepung sagu separuh kering.

Masukkan garam dan ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan pemotongKalo malas uol boleh buat bemtuk macam fish ball aje. CARA NAK MENDAFTAR. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan menjadi saiz keropok lekor yang biasa dijual di kedai.

Beliau dua pupu saya. Kalau anda datang ke Kuala Terengganu saya cadangkan ke Keropok Lekor Kak Yah di Losong. Ada yang suka keropok lekor yang besar dan ada yang suka keropok lekor kecil.

Tepung dengan serbuk perasa garam. Potong serong dan boleh goreng dalam minyak panas. Taburkan sedikit tepung kanji di atas papan supaya adunan tak melekat pada papan.

Jika guna pengisar tambah sesudu air untuk mudahkan proses mengisar. Untuk anda yang masih lagi tak pasti nak cari lokasi Tokku Lekor boleh ikut alamat ini di No. Rebus keropok lekor sehingga terapung.

Image via Ayu Hidayu Facebook 2. Kisar Pertama sekali kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Sedia untuk dimakan panas-panas pada waktu petang.

Panaskan air dalam periuk dan rebus. Hai semua ok harini aku share cara aku buat keropok lekor guna ikan kembung ja sebab ikan ni tengah murah sekarang ni nak buat dia simple guna 4. Kemudian masukkan ikan dalam mangkuk.

Kedai ini dibuka dari hari Sabtu hingga hari Khamis dari jam 800 pagi hingga jam 600 petang. Uli sampai tidak melekat pada tangan. Dari sebuah kedai kecil beliau kini sudah.

Setelah mendidih air rebusan boleh masukkan keropok lekor yang dah digentel. Masukkan tepung ubi tepung gandum garam ajinomoto dan baking powder ke dalamnya. KURSUS KEROPOK NAMA ANDA NO IC ALAMAT NO TELEFON TARIKH KURSUS.

Kisar sehingga hancur dan lumat seperti makanan bayi.


Pin On Keropok


Keropok Lekor Malaysian Food Malaysian Food Food Cooking Recipes


Resepi Keropok Lekor Food Malaysian Food Savory Snacks


Keropok Lekor Home Made Malaysian Food Malay Food Easy Meals

No comments for "Cara Nak Buat Keropok Losong"